• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Πολυιατρείο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, Αθλητικών Κακώσεων και Αποκατάστασης

PRP (Platelet rich plasma) Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια

Μια νέα θεραπεία της τενοντίτιδας, των μυϊκών κακώσεων και της οστεοαρθρίτιδας.

Οι PRPs δηλαδή το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι βιολογικό υλικό που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Πρόκειται για τμήμα του ορού του αίματος εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια, αυξητικούς παράγοντες και ουσίες με παρακρινική δράση όπως οι κυτοκίνες, σε μεγάλη πυκνότητα σε σχέση με το φυσιολογικό αίμα.

Οι PRPs παράγονται μετά από αιμοληψία από τον ασθενή, σύντομη επεξεργασία του αίματος με φυγοκέντρηση και ειδικά φίλτρα. Ο ορός που παράγεται δεν έχει ερυθρά αιμοσφαίρια, έχει ελάχιστα λευκά αιμοσφαίρια, έχει περίπου πενταπλάσια πυκνότητα αιμοπεταλίων από το ολικό αίμα και μεγάλο αριθμό παραγόντων όπως TGF, IGF-1, IGF-2, ιντερλευκίνη κ.λ.π., ουσίες που έχουν αυξητική και άλλες δράσεις. Η λεπτομερής περιεκτικότητα σε ουσίες διαφέρει από μέθοδο σε μέθοδο αλλά σε γενικές γραμμές ο στόχος είναι ο ίδιος: ανακατασκευή ή αναγέννηση των ιστών όπου χρησιμοποιούνται, επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας, καταστολή της φλεγμονής και γενικότερα αλλαγή του τοπικού περιβάλλοντος προς όφελος των ιστών.

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα χρησιμοποιείται στην ιατρική σε πολύ ευρύ πεδίο. Ενδεικτικά έχει χρήση στη Νευρολογία, Δερματολογία, Πλαστική Χειρουργική, Οδοντιατρική, Καρδιολογία, Ρευματολογία και ιδιαίτερα στην Ορθοπαιδική.

Μεγάλες κλινικές μελέτες έγιναν και αρκετές είναι σε εξέλιξη ακόμη, με καλά αποτελέσματα στις τενοντίτιδες, τις κακώσεις μαλακών μορίων, τις χόνδρινες βλάβες, την οστεοαρθρίτιδα και την ορθοπαιδική χειρουργική ιδιαίτερα την αρθροσκοπική. Η έγχυση των ουσιών αυτών μέσα στους φθαρμένους και ερεθισμένους τένοντες, σε αρθρώσεις με χόνδρινες βλάβες είτε από τραυματισμό είτε από οστεοαρθρίτιδα, σε συνδεσμικές βλάβες καθώς και κατά την ώρα του χειρουργείου στη συρραφή μαλακών μορίων (μυών, τενόντων, συνδέσμων) φαίνεται να επιταχύνει την επανορθωτική διαδικασία, να βελτιώνει τα συμπτώματα και να επιταχύνει τη θεραπεία όπου αυτή είναι εφικτή. Συνήθως απαιτούνται επανειλλημένες εγχύσεις ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από την πάθηση και τη μέθοδο επεξεργασίας.

Μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η διαθεσιμότητα κι η απόλυτη συμβατότητα του υλικού μιας και λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή, η γρήγορη κι εύκολη διαδικασία λήψης κι έγχυσής του, οι ελάχιστες παρενέργειες και το χαμηλό κόστος.

Η μέθοδος εφαρμόζεται συστηματικά από το ορθοπαιδικό κέντρο TheMIS, εδώ και περίπου μια 8ετία, με εξαιρετικά ως τώρα αποτελέσματα. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στον μετατραυματικό πόνο, την κινητικότητα της τραυματισμένης άρθρωσης, την ποιότητα των ιστών και το χρόνο επιστροφής στις δραστηριότητες.

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα δεν είναι πανάκεια, αλλά μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βιολογικής θεραπείας με ευρύτατο πεδίο εφαρμογής και ιδιαίτερα χρήσιμη στην ορθοπαιδική χειρουργική.