let’s make something together

Give us a call or drop by anytime, we endeavour to answer all enquiries within 24 hours on business days.

Find us

Adrianoupoleos 6 & Papakiritsi 8
55133, Kalamaria, Thessaloniki, Greece

Email us

info@the-mis.gr

Phone support

Phone: (+30) 2310250101
(+30) 2310223113

Διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ορθοπαιδικής και Αθλητιατρικής στο Ποδόσφαιρο 22 – 24 Απριλίου 2016 στο Λιτόχωρο

 • By twopix
 • 23 Μαΐου 2016
 • 427 Views

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο ξενοδοχείο Olympian Bay, στους πρόποδες του Ολύμπου, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοπαιδικής & Αθλητιατρικής στο Ποδόσφαιρο, από 22 έως 24 Απριλίου 2016. Το συνέδριο διοργάνωσαν το ορθοπαιδικό κέντρο THE.M.I.S (Thessaloniki Minimal Invasive Surgery Center) και η Αθλητιατρική εταιρία Ελλάδας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Aρθροσκοπικής Eταιρίας (ΕΑΕ), της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε επίσημα στην τελετή έναρξης ο Dr Fabio Pigozzi πρόεδρος της FIMS (International Federation of Sports Medicine) ενώ την εκδήλωση προσφώνησαν οι πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Κ. Νάτσης Καθηγητής Ανατομικής του ΑΠΘ και Μ. Παπακώστας Ορθοπαιδικός Χειρουργός, ο πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρίας Ελλάδος Σ. Γαλιτσάνος Αθλητίατρος, ο Κοσμήτορας των ΣΕΦΑΑ του ΑΠΘ Σ. Κέλλης, και δι’ αντιπροσώπου η αντινομάρχης Πιερίας Κα Μαυρίδου. Στους σύντομους χαιρετισμούς τονίστηκε η σπουδαιότητα των επιστημονικών προσπαθειών ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής κρίσης, η αξία της δια βίου εκπαίδευσης και βέβαια η σημασία της ενασχόλησης των επιστημόνων υγείας με το λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου. Η εκδήλωση χρωματίστηκε ιδιαίτερα από τη διεξαγωγή διαγωνισμού λόγου – αντίλογου ( debate ) από ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ με θέμα: «Βοηθήματα στον πρωταθλητισμό, είναι θεμιτά;» και έκλεισε με τις ομιλίες του παλαίμαχου διεθνή ποδοσφαιριστή Άκη Ζήκου με θέμα : « Το Ευρωπαϊκό ταξίδι ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή» και του δημοσιογράφου Περικλή Χατζηγιάννη για την ιστορία του Πιερικού Ποδοσφαίρου.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου αποτελούνταν από 13 στρογγυλές τράπεζες και 7 διαλέξεις με θεματολογία σχετική τόσο με οργανωτικά ζητήματα, ιατρικής υποστήριξης ποδοσφαιρικών ομάδων, όσο και με αμιγώς ιατρικά – αθλητιατρικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν λεπτομερώς τα θέματα:

 • ιατρική κάλυψη αγώνων ποδοσφαίρου
 • ο ρόλος του ιατρού ομάδας και οι αρμοδιότητές του στο ποδόσφαιρο
 • ο προαγωνιστικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος
 • οι στρατηγικές πρόληψης τραυματισμών στο ποδόσφαιρο
 • η αξιολόγηση και καθοδήγηση της προπόνησης, διατροφής και συμπληρωμάτων
 • οι μυϊκές κακώσεις
 • η αντιμετώπιση μυϊκών τραυματισμών
 • προβλήματα των τενόντων
 • βλάβες του αρθρικού χόνδρου
 • η αθλητική ηβαλγία
 • οι συνδεσμικές κακώσεις γόνατος και ποδοκνημικής
 • τα κριτήρια επιστροφής στα σπορ
 • οι ιδιαίτερες κακώσεις στο ποδόσφαιρο.

Επίσης έλαβε χώρα mini συμπόσιο με θέμα το γυναικείο ποδόσφαιρο.
Οι διαλέξεις είχαν την παρακάτω θεματολογία:
-Το ποδόσφαιρο στις αναπτυξιακές ηλικίες και ακαδημίες από τον
ορθοπαιδικό χειρουργό Παντελή Νικολάου
– Medical aspects of talent detections οn football από τον JP Almeida
ιατρικό υπεύθυνο της Benfica
– Sudden death in football από τον F. Pigozzi πρόεδρο της FIMS
– Aναγκαιότητα διάσωσης του μηνίσκου από τον H. Farouk Λέκτορα Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου του Καίρου
– Η ανακατασκευή του προσθίου χιαστού. Επιλογή μοσχεύματος και
τεχνικής, από τον Μ. Χαντέ επίκουρο καθηγητή Ορθοπαιδικής του
πανεπιστημίου Θεσσαλίας
– Consequences of doping – antidoping, next generation, από τον Y.
Pitsiladi, Professor of Sport and Exercise Science, Brighton University,
London, Escan
Στα πλαίσια του συνεδρίου, λειτούργησε για 1η φορά στην Ελλάδα εκπαιδευτικό σεμινάριο εκμάθησης του FIFA 11+, προγράμματος προπόνησης για πρόληψη των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, όπου οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια ακαδημιών ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Πιερίας, πιστοποιήθηκαν στη μέθοδο, ενώ έλαβε χώρα και workshop επάνω στη θεραπεία μυοσκελετικών βλαβών με χρήση ραδιοσυχνοτήτων.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 350 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα ενώ υπήρξε μαζική εκπροσώπηση των ιατρικών επιτελείων των ομάδων της superleage.


Η μεγάλη συμμετοχή, η γενικά αναγνωρισμένη επιτυχία καθώς και η κάλυψη της επιστημονικής προσπάθειας από πληθώρα σημαντικότατων, όπως αναφέρθηκαν, ιατρικών – επιστημονικών εταιριών και κρατικών φορέων αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη αλλά και ανάληψη ευθύνης για τη συνέχιση και τη βελτίωση της διοργάνωσης.
Φωτογραφίες και παρουσιάσεις απο την εκδήλωση
 
 

Ορθοπαιδικό κέντρο The-M.I.S.
Παπακώστας Εμμανουήλ
Σιδερίδης Αριστοτέλης
Τερζίδης Ιωάννης