Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, όπως ακριβώς και του ισχίου αποτελεί σημαντική αιτία πόνου και δυσλειτουργίας για τους πάσχοντες. Εμφανίζεται συνήθως μετά την 5η δεκαετία ζωής με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ 60 και 75 ετών. Μικρή υπεροχή στατιστικά εμφανίζουν οι γυναίκες.
Η οστεοαρθρίτιδα στα τελικά της στάδια, παραμορφώνει το γόνατο σε ραιβότητα ή βλαισότητα, προκαλεί συνδεσμική αστάθεια, σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας του γόνατος, χρόνιο πόνο ηρεμίας ( ακόμη και στον ύπνο) και τελικά περιορισμό των δραστηριοτήτων και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Οι συντηρητικές θεραπείες όπως τα φάρμακα, η φυσικοθεραπεία, τα υαλουρονικά και οι βιολογικοί παράγοντες (PRP, stem cells) έχουν αποτέλεσμα μόνο στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Σε προχωρημένες βλάβες όπου και ακτινολογικά η καταστροφή της άρθρωσης είναι ανεπανόρθωτη, η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη λύση. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος όπως και αυτή του ισχίου θεωρούνται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, ως οι πιο ευεργετικές επεμβάσεις στη σχέση κόστους αποτελεσματικότητας (cost effectiveness). Η εξαφάνιση του χρόνιου πόνου, η επαναφορά της κινητικότητας του γόνατος και η επιστροφή σε αγαπημένες δραστηριότητες και άσκηση αλλάζουν δραματικά προς το καλύτερο τη ζωή μετά την αρθροπλαστική.
Με την ολική αρθροπλαστική του γόνατος, οι φθαρμένες επιφάνειες της άρθρωσης αντικαθίστανται με προθέματα τιτανίου και ανάμεσά τους, παρεμβάλλεται μηνίσκος από πολυαιθυλένιο. Τα τελευταία χρόνια εξέλιξη της μεθόδου, αποτελεί η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος. Το πρόθεμα κατασκευάζεται κατά παραγγελία, με τη βοήθεια τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας του γόνατος, που αποστέλλεται 3 εβδομάδες προ του χειρουργείου στην κατασκευάστρια εταιρία. Έτσι το πρόθεμα που προκύπτει είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον συγκεκριμένο ασθενή. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι σημαντικά: απόλυτα ανατομικό πρόθεμα, λιγότερο τραυματική επέμβαση, μικρότερες τομές, περιορισμός της αιμορραγίας, ταχύτερη αποκατάσταση κι επιστροφή στις δραστηριότητες. Η ομάδα TheMIS εφαρμόζει τη μέθοδο της εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος την τελευταία τριετία, με πολύ καλά αποτελέσματα.