Τι είναι; Οστεοπόρωση είναι η ελάττωση της μάζας και της πυκνότητας του οστού, με αποτέλεσμα την ελάττωση της αντοχής του και τα συχνά και αναίτια κατάγματα, χωρίς ισχυρή βία.
Είναι συχνή; Είναι πολύ συχνή. Υπερβαίνει το 30% σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η αναλογία γυναικών – ανδρών είναι 2 προς 1.
Στην Ελλάδα το 2000 υπολογίσθηκαν περίπου 500.000 οστεοπορωτικές γυναίκες ενώ παγκοσμίως ξεπερνούν τα 350.000.000. Στις Η.Π.Α. το 1999 το κόστος νοσηλείας των ασθενών με οστεοπόρωση υπολογίσθηκε σε 12.000.000$.
Είναι επικίνδυνη; Είναι πολύ επικίνδυνη. Ο κίνδυνος κατάγματος στους οστεοπορωτικούς, κυμαίνεται μεταξύ 17 – 40% σε διάφορες περιοχές του σώματος. Η θνησιμότητα των καταγμάτων αυτών υπερβαίνει το 30%, δηλαδή 1 περίπου στους 3 ασθενείς με βαρύ οστεοπορωτικό κάταγμα, καταλήγει μέσα στο 1ο τρίμηνο.
Ποια είναι η αιτία της; Η πρωτοπαθής οστεοπόρωση πολύ συχνότερη στις γυναίκες, οφείλεται στην εμμηνόπαυση (κλιμακτήριο). Η απότομη πτώση των ορμονών στο αίμα των γυναικών προκαλεί μεγάλες αλλαγές και μια από αυτές είναι η οστεοπόρωση.
Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση οφείλεται σε άλλες παθήσεις ή φάρμακα που αναφέρονται παρακάτω.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Περισσότερο στατιστικά κινδυνεύουν οι αδύνατες, ανοικτόχρωμες στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια γυναίκες, αλλά στην πράξη η οστεοπόρωση «χτυπά» μεγάλες ομάδες πληθυσμού και κανείς δε μπορεί να θεωρείται ασφαλής.

Ποιες περιοχές προσβάλλει; Προσβάλλει όλο το σκελετό!
Δείχνει μια εκλεκτικότητα στον καρπό, την ποδοκνημική και τη σπονδυλική στήλη στις νέες ηλικίες και στο ισχίο (γοφός) στις μεγαλύτερες.
Ποιοι παράγοντες την προκαλούν;

Ποια είναι τα συμπτώματα; Η οστεοπόρωση δεν έχει συμπτώματα, γι’αυτό και αποκαλείται σιωπηλή επιδημία. Ο πόνος αρχίζει μετά τα πρώτα μικροκατάγματα στη σπονδυλική στήλη που οδηγούν στη γνωστή κύφωση και απώλεια ύψους αλλά τότε ίσως είναι πολύ αργά.
Πως γίνεται διάγνωση; Στις απλές ακτινογραφίες είναι αδύνατη η διάγνωση της οστεοπόρωσης!
Η διάγνωση γίνεται με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας διαφόρων σημείων του σώματος με υπερήχους ή φωτονιακή μέθοδο και με εργαστηρικές εξετάσεις.
Πότε πρέπει να ελεγχόμαστε; Σε άτομα χωρίς παράγοντες επίκινδυνότητας η πρώτη μέτρηση πρέπει να γίνεται μετά την εμμμηνόπαυση ή μετά από αναίτιο κάταγμα.
Σε άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες πρέπει να γίνεται άμεσα.
Υπάρχει θεραπεία; Η οστεοπόρωση, είναι μια νόσος που είναι δυνατό να θεραπευτεί, σύμφωνα με τα παγκόσμια ιατροφαρμακευτικά δεδομένα. Ο στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης, είναι η αύξηση της οστικής μάζας και αντοχής, με απώτερο σκοπό την πρόληψη των καταγμάτων. Ως οστεοπορωτικό κάταγμα ορίζεται αυτό που προκαλείται από ελάχιστη βία, εξαιτίας της μειωμένης αντοχής του οστού. Τα κατάγματα αυτά συνήθως απαιτούν χειρουργική θεραπεία, και έχουν υψηλή θνησιμότητα (πάνω από 20% στο 1ο έτος μετά από κάταγμα ισχίου).
Τα φάρμακα της οστεοπόρωσης ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση ή και αύξηση της οστικής
πυκνότητας και του μυϊκού συστήματος.
Η σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα ικανές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D από τις κατάλληλες τροφές (γαλακτοκομικά, ψάρια κ.λπ.).
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε την ανάγκη επικέντρωσης στην πρόληψη, με διάφορα μέτρα όπως διακοπή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, βελτίωση της διατροφής, συμμετοχής σε προγράμματα άσκησης, απαλοιφής παραγόντων κινδύνου στο οικιακό περιβάλλον, και τακτικού ελέγχου της οστικής κατάστασης σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.
Το Ορθοπαιδικό κέντρο TheMIS, με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση μεταβολικών παθήσεων του σκελετού, λειτουργεί κάθε πρωί στο υποκατάστημα της Καλαμαριάς ιατρείο οστεοπόρωσης.