Η άρθρωση του γόνατος, περιέχει 2 μηνίσκους τον έσω και τον έξω. Πρόκειται για «μαξιλαράκια» που βρίσκονται ανάμεσα στα οστά του μηρού και της κνήμης. Αποτελούνται από κολλαγόνο και πρωτεογλυκάνες ειδικά διαμορφωμένα, ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους, δύο αταίριαστες ανατομικά επιφάνειες. Επιπλέον συνεισφέρουν σημαντικά στην σταθερότητα της άρθρωσης, βοηθούν στην κινητικότητα του γόνατος και κυρίως προστατεύουν τον χόνδρο από φθορά, άρα προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.
Ο μηνίσκος μόνο στο κυρτό περιφερικό του ένα τέταρτο (25%) έχει αγγεία, τα οποία παίρνει από τον αρθρικό θύλακο και υμένα, ενώ το υπόλοιπο μεγαλύτερο κεντρικό του τμήμα (75%) δεν έχει αγγεία και τρέφεται από το αρθρικό υγρό. Γι’ αυτό μόνο περιορισμένες ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου που αποκαλείται ερυθρή ζώνη λόγω της αιμάτωσής της, είναι δυνατόν να επουλωθούν με συντηρητική αγωγή.

Οι κεντρικότερες ρήξεις όχι μόνο δεν επουλώνονται αλλά συχνά επι-δεινώνονται με τις δραστηριότητες, καταλήγοντας σε χόνδρινες βλάβες, την αρχή του τέλους του γόνατος. Επιπλέον η λειτουργικότητα του γόνατος καθίσταται προβληματική και οι αθλητικές – κινητικές δραστηριότητες γίνονται εξαιρετικά δύσκολες έως αδύνατες.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, στις ρήξεις μηνίσκων εφαρμόζονταν η ολική ανοικτή μηνισκεκτομή, επέμβαση αρκετά τραυματική για το γόνατο, με μεγάλο χρόνο αποθεραπείας κι αποκατάστασης. Επιπλέον στη μακροχρόνια παρακολούθηση παρατηρήθηκε, ότι οι ασθενείς με ρήξη μηνίσκου που υποβλήθηκαν σε αφαίρεσή του για να προστατέψουν το χόνδρο του γόνατος τους, σε βάθος τριετίας εμφάνισαν οστεοαρθρίτιδα βαρειάς μορφής.
Η ανάγκη διατήρησης των μηνίσκων, απαντήθηκε με την αρθροσκόπηση του γόνατος. Με τη χρήση μικροσκοπικής κάμερας από πολύ μικρή οπή στο γόνατο, γίνεται άμεση διερεύνηση της άρθρωσης, διαγιγνώσκεται η βλάβη και είναι δυνατή είτε η συρραφή των μηνίσκων είτε η αφαίρεση μόνο του προβληματικού τμήματος αυτού, αφήνοντας ακέραιο το υπόλοιπο αυτών. Η μερική μηνισκεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση μόνο του σπασμένου τεμαχίου του μηνίσκου, αποδείχθηκε ασφαλής μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη κι αρκετά χρόνια μετά την αρθροσκόπηση. Ωστόσο σε νέα άτομα, ενεργούς αθλητές υψηλών απαιτήσεων η πλήρης διατήρηση του μηνίσκου, με συρραφή του σπασμένου τμήματος, είναι ουσιαστικά η πλήρης αποκατάσταση της ανατομίας του γόνατος.


 
Δυστυχώς η συρραφή μπορεί να γίνει σε ρήξεις μόνο της ερυθρής ζώνης της περιφέρειας του μηνίσκου γιατί εκεί είναι δυνατή η επούλωση όπως προαναφέρθηκε.
Σε περιπτώσεις ολικής βλάβης των μηνίσκων υπάρχουν συνθετικά ή πτωματικά μοσχεύματα που τοποθετούνται πλήρως αρθροσκοπικά.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί συστήματα συρραφής ελάχιστης παρεμβατικότητας ( all inside repair ) πολύ αποτελεσματικά , με σπάνιες επιπλοκές και χαμηλό κόστος. Οι πιθανότητες αποτυχίας της συρραφής στη διεθνή βιβλιογραφία κυμαίνονται από 9% ως 18% ανάλογα και με τις παράλληλα υπάρχουσες βλάβες σε άλλα στοιχεία του γόνατος (π.χ. Πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος) το μέγεθος της ρήξης, το χρόνο επέμβασης αλλά και συχνά η οριακή θέση της ρήξης μεταξύ ερυθρής και λευκής ζώνης. Στις δικές μας σειρές ασθενών το ποσοστό επιτυχούς συρραφής ανέρχεται στο 80%.
Εργαλεία all inside συρραφής μηνίσκων

Σε περίπτωσεις λοιπόν αμφισβητούμενες, δεδομένης της τεράστιας σημασίας της διατήρησης μηνίσκου στο γόνατο, είναι προτιμητέα μια «τολμηρή» συρραφή αυτού, παρά μια εύκολη μηνισκεκτομή.
Ο χρόνος αποκατάστασης είναι κατά 2 με 3 μήνες μεγαλύτερος από αυτόν της μερικής μηνισκεκτομής αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο.
Η επεμβατική αντιμετώπιση των μηνισκικών ρήξεων είναι δυστυχώς στην πλειοψηφία τους μονόδρομος. Η αρθροσκοπική χειρουργική και οι νεώτερες τεχνικές συρραφής των μηνίσκων ή ακόμη και αντικατάστασής τους όταν κριθεί απαραίτητη με συνθετικά ή πτωματικά μοσχεύματα, δίνουν αισιόδοξα μηνύματα στην προσπάθεια πρόληψης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.
Η Ορθοπαιδική ομάδα TheMIS, με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση μηνισκικών βλαβών, εφαρμόζει όλες τις νεότερες μεθόδους στο πεδίο αυτό. Πέραν της κλασσικής μερικής αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής, οι συρραφές μηνίσκου εφαρμόζονται σε όλες τις μορφές (all inside, inside out, outside in), ενώ υπάρχει σημαντική εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις μηνίσκων (πτωματικών ή συνθετικών) σε ολική έλλειψη μετά από επεμβάσεις. Επιπλέον το Ορθοπαιδικό κέντρο TheMIS συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Smartsurg, της Ευρωπαικής ένωσης με στόχο τη δημιουργία ρομποτικού βραχίονα για αρθροσκοπική μηνισκεκτομή ή συρραφή μηνίσκου.