Ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική

Ρομποτική αρθροπλαστική

Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος ή σωστότερα η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική, είναι παρόμοια με την κλασσική χειρουργική μέθοδο, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αφαιρεί τις φθαρμένες από την οστεοαρθρίτιδα αρθρικές επιφάνειες του γόνατος και τις αντικαθιστά με ειδικά προθέματα κραμάτων τιτανίου. Η διαφορά είναι ότι έχει την βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα, που επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια στις τομές, καλύτερη ευθυγράμμιση και καλή εξισορρόπηση μαλακών μορίων, με τη μικρότερη δυνατή αιμορραγία.

Η προετοιμασία για την επέμβαση είναι ίδια με την κλασσική μέθοδο και η ρομποτική τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς με βαρειά οστεοαρθρίτιδα γόνατος, που δεν επιδέχεται συντηρητικής θεραπείας, ιδιαίτερα δε σε μεγάλες  παραμορφώσεις του σκέλουςή σε ύπαρξη παλαιότερων υλικών στο οστό.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός είναι αυτός που εκτελεί την επέμβαση και χρησιμοποιεί το ρομπότ, ως ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο χειρουργικό εργαλείο. Το ρομπότ δεν χειρουργεί μόνο του.  Πλεονεκτήματα της ρομποτικής υποβοήθησης  είναι οι ακριβείς τομές και η ιδανική τοποθέτηση των προθεμάτων, με τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό του οστού (μικρότερη αιμορραγία) και τη σωστότερη ευθυγράμμιση της άρθρωσης.

Ακολουθεί όπως και στην κλασσική αρθροπλαστική, η ταχύτερη δυνατή κινητοποίηση του ασθενούς ( fast track recovery) κι εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, με στόχο την γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η ομάδα  χειρουργών του Ορθοπαιδικού κέντρου TheMIS , εκπαιδεύτηκε και χρησιμοποιεί το ρομπότ  ROSA στην κλινική του Αγίου Λουκά στη Θεσσαλονίκη.